The Voice of Ajax

FOTO Robin Dieperink

Maart 2019

Soms zie je het licht. In mijn geval was het Matthijs de Ligt die mij het licht liet zien. Een jong toptalent dat de wereld versteld liet staan samen met een aantal jonge honden om de oude generatie af te lossen.
We schrijven uiteraard dinsdagavond 5 maart en de locatie is het Bernabeu-stadion van de koninklijke Madrid. Ajax zou in de return van de thuis verloren Champions Leaguewedstrijd wel even worden af gedroogd door de smetteloos wit geklede Madrilenen.
Aanvoerder Sergio Ramos had zich al voor de wedstrijd in de koninklijke loge genesteld voor
de camera’s van Amazon. Meneer is onderwerp van een documentaire over zijn carrière. Hoe slim hij wel niet geweest was om maar vast in Amsterdam een tweede gele kaart te pakken. Negentig minuten na aanvang zat hij verbijsterd in een hoekje van de loge, terwijl het Madrileense legioen hem luidkeels uitjouwde. Wat een topdocumentaire gaat dat worden. Een klapper voor Amazon en de nekslag voor Ramos. Ik hoop van harte op een Catalaanse editor van deze doc. Ik zat nota bene op woensdagochtend 6 maart toevallig ‘s ochtends vroeg in Barcelona de krantenkoppen te bekijken. Wat een feest was dat. Alsof Barca hoogstpersoonlijk Madrid had geveld. Dank Frenkie. Welk licht had ik gezien dan? Welke puzzelstukjes vielen
allemaal voor mij op hun plaats? Ik zag het licht van talenten, kleurcodes, van nieuwe generaties, verbindingen tussen sport en muziek, verweven eigenaren en sponsors, entertainmentverbindingen op wereldschaal waar wij Nederlanders de rode draad van zijn.
Ja, de rode draad en dat bedoel ik letterlijk.
Daar begon mijn inzicht. Social media ontplofte al voor de uitslag en er verschenen fantastische plaatjes. Mooiste plaatje vond ik die waar een bloedrode verticale verfrol over het Madridshirt ging. Bij de kleur rood ging mijn conspiracy alert af. Nu snapte ik het. Het rood van
The Voice, het rood ook van Vodafone als founding father van de oorsprong van alle Voice toptalenten. Natuurlijk, daar zit de verbinding. Dat ik dat niet eerder zag. Vodafone en Ziggo zijn broertjes in de Liberty Global-familie van John Malone. Ziggo kleurt in wit op het rode shirt van Ajax. Liberty Global zit gewoon al ruim in beide entertainment properties.
Daarom hebben ze natuurlijk ook wereldwijd het Formule 1-circus gekocht omdat ze verdomd goed weten dat Max Verstappen wereldkampioen gaat worden. En daarom zagen wij laatst al in een Ziggo commercial zowel Frenkie de Jong als Max Verstappen.
The Dutch wil rule the world. John Malone is een veel slimmere man dan ik dacht. Die zit ook allang voor 9,9% met aandelen in het ITV en daardoor in het Talpa Media van onze John. En heeft Malone niet allang ook 50% share in All3Media? Volgens mij hebben John en John dit allang zo bekokstoofd. En geloven ze beiden in de wereldwijde versmelting van sport en muziek.
De Nederlandse talenten zijn het bindmiddel. Heineken, dat in het Formule 1-circus de dj’s (de onzen!) introduceerde, is natuurlijk weer een ideetje van onze Nederlandse John. Wat dom dat ik dit niet eerder zag. Had ik dus het licht van De Ligt voor nodig. Laat ik maar eens wat gaan voorspellen dan.
Onze John gaat van zijn ITV earn out Ajax kopen. Andere John financiert stukje mee in ruil voor onder andere wat Champions League online rechten van Talpa Network.
The Voice gaat naar de JC Arena en het Ziggo Dome. The Voice of Ajax. Dat ik dat niet eerder in de gaten had. Die John en John toch.